1 грудня ансамбль “Едельвейс” звітним концертом у палаці культури “Текстильник” відзначить своє тринадцятиріччя. У шоу братимуть участь старша група, в яку входять народний колектив “Едельвейса” та зразковий — “Сузір’я Едельвейс”. Свої досягнення у підкоренні української та закордонної сцени продемонструють танцюристи від трьох до двадцяти трьох років.

Рівненський ансамбль “Едельвейс” за ці роки встиг перетворитися з візитної картки міста на колектив, визнаний не лише в Україні, а й за її межами. Сходження до вершин слави почалося в далекому 1992 році, коли тоді ще маловідомий і нечисельний колектив з провінційного міста став сенсацією надпопулярної “Утренней звезды”, здобувши титул суперфіналіста. А далі — все, як у казці: участь в гала-концерті “Слов’янського базару” у Вітебську, ще один вдалий штурм “Утренней звезды”. А у 1997-му 22 колективи-переможці популярного шоу Юрія Ніколаєва самі приїхали до Рівного на перші телезйомки програми “Зірки “Утренней звезды”. Цей був перший і важкий, і цікавий досвід роботи з телебаченням, коли перші п’ять програм демонструвалися на українському телебаченні. У 1999 році “Едельвейс” визнаний найкращим ансамблем року у рейтингу популярності “Колесо фортуни”…

З того часу завдяки організованим молодіжною громадською організацією “Едельвейс” зйомкам всеукраїнського чемпіонату “Прем’єр-Ліга”, змогу “засвітитись” молоді таланти отримали під час майже двох тисяч (!) ефірів. Деякі з переможців вдало продовжують мистецьку кар’єру уже на професійній сцені. Але на цьому, за словами автора і керівника проекту Сергія Супонькіна, колектив не зупиняється.

За словами дітей, які займаються в “Едельвейсі”, колектив — не лише місце, де вчать, крім класичного, ще й народному, акробатичному та сучасному естрадному танцю. Це — величезна сім’я з півсотні танцюристів від трьох до двадцяти трьох років. Це — гарантована вища освіта, адже рівень підготовки дозволяє потрапити на хореографічний факультет майже автоматично і безкоштовно. Це — найпростіший шлях до самореалізації дитини у творчому аспекті, вміння триматися на сцені та не боятися аудиторії… Навіть, якщо дитина і не пов’яже своє майбутнє зі сценою, навички, набуті в “Едельвейсі”, допоможуть їй стати переможцем в подальшому життєвому змаганні. Адже кожен в ансамблі — по-своєму лідер, бо лише з таким складом вдається вже тринадцятий рік поспіль впевнено тримати гілку першості в Україні.

Автор: Валерія СОРОЧАН ОГО