«Слов’янський базар у Вітебську» – один із наймастабніших мистецьких фестивалів сучасності. Нині на сцені проекту виступають Ірина Алегрова, Валерія, Жанна Фріске, переможці «Євробачення» Олександр Рибак і Лорін, Ірина Білик тощо. В різні роки у фестивалі перемагали Таїсія Повалій, Олександр Пономарьов і Руслана. Тому навіть не варто говорити про надзвичайно високий рівень цього проекту.

Історія фестивалю починається з 18 липня 1992 року. Тоді організатори ще не ставили собі надто амбітних цілей, а просто хотіли ознайомити вітебського глядача з пісенною творчістю слов’янських країн. Проте досвід першого «Слов’янського базару» показав, що інтерес до цієї творчості доволі великий, відтак фестивальні рамки повинні охоплювати не тільки пісенне мистецтво.

1993 року проект «Слов’янський базар» став членом Міжнародної Федерації організаторів фестивалів (FIDOF). А 1995 – отримав статус Міжнародного фестивалю мистецтв.

І саме тоді – 1995 року – Україну в проекті «Слов’янський базар» представив ансамбль «Едельвейс».

… Із почуттям величезної відповідальності вирушав ансамбль «Едельвейс» на Міжнародний фестиваль мистецтв «Слов’янський базар»! Адже ми єдині їхали представляти всю сучасну хореографію України! І ми зробили це достойно!

То була надзвичайно багата на емоції і події пора мого життя… Жили ми на мальовничому березі річки Лучеса разом із усіма учасниками фестивалю, яких тоді було понад 300 осіб. Ви тільки уявіть ту величезну кількість дітей, які заполонили узбережжя! У кожного ансамблю була своя форма, що відповідала кольорам прапора їхньої країни. Я й досі зберігаю ті блакитні шорти, жовту футболку, бейдж і бейс із написом «Слов’янський базар-95». До речі, саме цей бейдж допоміг мені взяти для мами автографи у Надії Бабкіної та Надії Чепраги!

Пригадую парад учасників фестивалю: ми йшли центральною вулицею Вітебська, нас радісно зустрічали мешканці та гості міста, а під час кожної зупинки всі колективи демонстрували свої таланти і творчі вміння. Це було вражаюче, барвисто, яскраво, весело, незабутньо…

Щодня у рамках фестивалю проходили сольні концерти естрадних зірок – Олександра Малініна, Олега Газманова, Валерія Леонтьєва. У той же період відбувся й концерт, присвячений 20-річчю ансамблю «Російська пісня» і конкурс молодих виконавців, де Україну представляли Наталія Могилевська та Олександр Пономарьов. До речі, Олександру ми щосили «допомагали» виконувати пісню «З ранку до ночі», навіть голоси зірвали! Долоні боліли від оплесків, а ми жартували, що своєю перемогою Пономарьов завдячує саме нам!

Концерт учасників дитячої програми фестивалю, в якому виступали й ми, мав назву «Все це клас»! Захід тривав рекордний для «Слов’янського базару» час – три з половиною години. Проте ніхто не стомився: ні глядачі, ні 300 юних обдарувань з Білорусі, Росії, України, Югославії. Адже все це було дійсно класно!

Ірина Яблонська, начальник відділу організаційного та

документального забезпечення Рівненської митниці,

учасниця ансамблю «Едельвейс» 1999-2005 років,

мама двох діток-учасників колективу